Egyéb

PRÚSZ-tagot is kitüntetett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Az egyházi médiában végzett szolgálatáért kitüntetéseket és elismerő okleveleket adományozott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) az idén húszéves Magyar Katolikus Rádió több munkatársának, köztük Lázár Csabának, a Protestáns Újságírók Szövetsége oszlopos tagjának. A díjátadóra május 15-én került sor Budapesten, az MKPK székházában.

Az ünnepségen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás; Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke; Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója; Tóth Tamás, az MKPK titkára; valamint Radetzky András, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese és a rádió munkatársai.

            A Magyar Katolikus Rádiót a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia húsz évvel ezelőtt, 2004-ben azzal a céllal hozta létre, hogy a magyar társadalomban a keresztény életfelfogást és erkölcsiséget megerősítse és terjessze. A közszolgálati műsorstruktúrának köszönhetően a Katolikus Rádió segít eligazodni és tájékozódni az élet számtalan területén, szerepet vállal a Katolikus Egyház tanításának hirdetésében, a magyar és az egyetemes kultúra, valamint anyanyelv értékeinek megőrzésében. A rádió jelenleg 24 analóg FM-frekvencián és online hallható, napi hallgatottsága meghaladja a 200 ezer főt.

            Lázár Csaba – mint a Magyar Katolikus Rádió vezető bemondója – Pro Communicatione Christiana díjban részesült.

Lázár Csaba 1970-ben született Budapesten. A Budai Nagy Antal Gimnázumban érettségizett, majd a Nemzeti Színiakadémián szerzett színészdiplomát. Járt a Nyugat-magyarországi Egyetemre és elvégezte az Apáczai Csere János Karának művelődésszervező szakát. Dolgozott a Józsefvárosi Művelődési Házban, 1992-től a Nemzeti Színházban, 1997-től a Soproni Petőfi Színházban. 2002 és 2004 között a Budaörsi Játékszín, a Buda Stage és a Szigetvári Nyári Játékok munkatársa volt. Ezt követően dolgozott az Egyszervolt – A Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Közalapítványnál. A Száguldó Orfeum majd Ivancsics Ilona és Színtársai társulat tagja volt. A Budakeszi Templomkert Színház alapító rendezője. 2004 óta a Magyar Katolikus Rádió vezető bemondója, irodalmi szerkesztője, rádiórendezője. Számtalan önálló irodalmi estjén és színházi rendezésén túl önálló CD-i és hangoskönyvei is megjelentek, valamint több díjban is részesült, többek között a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatában 2018-ban, valamint Kazinczy-díjban 2019-ben. A nagytétényi református gyülekezet gyakorló tagja, tizenkét éven át presbitere is volt. Nős, egy középiskolás fia van.

Forrás: Szalontai Anikó / Magyar Kurír              Fotó: Lambert Attila

https://www.magyarkurir.hu/hirek/egyhazi-kituntetesben-reszesult-huszeves-magyar-katolikus-radio-tobb-munkatarsa