Alkotások

Beszámoló az 500 éve Reformáció kötetről





2017-ben Európában és világszerte megünnepelték a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulóját. Az egyház megújulásáért indított mozgalom egyben egy új kezdetet is jelentett Európában: a politikában, a szociális életben, a művészetben és a kultúrában, a képzésben és a gazdaságban egyaránt. A reformáció 2017-es jubileuma kiváló alkalmat és lehetőséget nyújtott arra, hogy jobban megismerjük és megértsük, mit adott a reformáció Európának és a nagyvilágnak, mi a reformáció lényege, ma is érvényes fő üzenete, hogyan változtatta meg az egyházat, a társadalmat, a közösségeket a protestáns keresztény hit az elmúlt fél évezredben.

Sok jel mutat arra, hogy történelmi es hittörténeti múltunk kellő mélységű ismerete egyre távolabb kerül a ma emberétől, nem fordul kellő figyelem a mélyebben fekvő összefüggések felé. A Protestáns Újságírók Szövetsége (Prúsz) 2015-ben azért állította össze az 500 éve reformáció című ismeretterjesztő kötetet, hogy történelmi-művelődéstörténeti és teológiai oldalról bemutassuk a XVI. századi magyarországi reformáció szellemi, kulturális, egyházi, gazdasági és társadalmi hatásait, eredményeit. A kötetbe foglalt írások tanulmányozása célunk szerint az olvasót közelebb viszi ahhoz, hogy elmélyedjen a reformáció történelmi, kulturális és hitéleti szerepében, meglássa benne azokat a szellemi alapokat, amelyekre ma is építünk, és ezáltal saját döntéseihez, cselekedeteihez is leljen lelki sorvezetőt.

A Prúsz a Reformáció Emlékbizottság és Varga Mihály pénzügyminiszter anyagi támogatásával készítette el és adta ki 2000 példányban az 500 éve reformáció kötetet, amelyet 2015. október 17-én a Károli Gáspár Református Egyetemen rendezett konferenciánkon mutattunk be. A nagy siker nyomán a kiadvány 2000 példányban történő utánnyomását 2016-ban valósítottuk meg, Magyarország Kormánya, a Reformáció Emlékbizottság és a Miniszterelnökség támogatásával a REB-16-E-0006 kódjelű támogatás keretén belül 1.000.000,- forinttal.