PRÚSZ

Dr. Kádár Zsolt adventi áhítata a PRÚSZ közgyűlésen

„…eljött Jézus, megállt középen és így szólt: Békesség néktek”

János 20,19b

Feszültséggel, félelmekkel és szorongással terhelt világba jött Jézus. A megoldatlanságok bezárt világában megjelent, megállt középen, hogy megoldást adjon, kiutat, reményt és békességet hozzon. Eljött egykor, itt van szüntelen velünk és visszajön majd ígérete szerint. Ez a hit és bizonyosság járja át adventi gondolatainkat, s készít fel a közelgő ünnepre.

Szorongva róhatta Betlehem utcáit Mária és József a születés nagy pillanatához befogadó helyet keresve. Szorongtak a korabeli zsidók, régi dicsőségük visszahozását várva a késlekedő Messiástól. Szorongott az isteni igényekkel fellépő római császár is hogy lesz e elegendő adópénz és katona a további hódítások megvalósításához.

Nem kis feszültség és szorongás tölti el napjainkban a szíveket. Válságokról, krízisekről beszélünk, megosztottság, egyetérteni nem akarás jellemez. Új világjárvány fenyegetettségében élünk. Aggódunk az oltóanyag hatékonysága , az infláció okozta állapotromlás, az energia hordozók elégséges volta miatt. Aggódunk, hogy lesz e tiszta vizünk, levegőnk. Leginkább azonban azért aggódunk, hogy tiszta e a lelkünk.

Valami mindent meghatározóan új kezdődött, amikor Jézus eljött. Belépett a mennyei világ általa a földi világba. Ami lehetetlennek tűnt az lehetővé vált. Az ígéret és a lelki tapasztalás arra utal, hogy aki eljött nem hagyott magunkra. Lehetetlen számára, hogy elfelejtsen, hogy megfeledkezzék azokról akiket megmenteni jött. Minden létezés és hívő létező távlata az, hogy Krisztus valamikor, valahogyan de bizonyosan visszajön. Hatalommal, dicsőséggel. Vígasszal, gyógyítással. Teljes kegyelemmel és szeretettel.

Mostani Adventünk idején is a lélek által észrevehetően megáll közöttünk középen. Szorongásainkat oldva, erőtlenségeinkből felemelve, vele való ünnepre készítve szíveinket hirdeti a földi és mennyei békesség örömüzenetét. Átadja önmagát. A legnagyobb ajándékot.

Dr. Kádár Zsolt

A Protestáns Újságírók Szövetsége Adventi estjén elhangzott áhítat.

(Budapest 2021. december 6.)