Rát Mátyás-díj

Győri András Timótheus Rát Mátyás-díjat kapott

2021. évben Győri András Timótheus operatőr kapta a Protestáns Újságírók Szövetsége által alapított Rát Mátyás-díjat, melyet a Reformáció ünnepe alkalmából rendezett gálaesten adtak át. Az eseményről a Magyarországi Evangélikus Egyház hírportálja így tudósított:

Az ünneplő közösséget Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke köszöntötte. Elsőként hálát adott, hogy a pandémia nehéz időszaka után az idén meg lehetett tartani az ünnepséget. Áhítatának alapjául az Október reformáció hónapja rendezvénysorozat központi igei mottóját, a Zsidókhoz írt levél 3. fejezetének 1. versét választotta: „…figyeljetek hitvallásunk apostolára és főpapjára, Jézusra…”

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az előadásában a reformáció nemzetközi és nemzeti hatásairól beszélt. Kiemelte: hinnünk, remélnünk, dolgoznunk kell akkor is, ha földi körülményeink kedvezőtlenek. A ránk szabott feladatot annak tudatában kell elvégeznünk, hogy egy felsőbb hatalom szolgálatában állunk. „Csak akkor lehetünk méltók Luther, Kálvin, az elmúlt évszázadokban a magyar nemzet fennmaradásáért munkálkodó protestáns államférfiak, végső soron pedig Krisztus örökségéhez, ha felvállaljuk és továbbvisszük küzdelmüket” – hangsúlyozta az evangélikus vallású, feleségével négy leánygyermeket nevelő államtitkár.

Mint mondta, nem elfogadónak, hanem szeretetteljesnek kell lennünk: úgy kell áldozatot hoznunk embertársainkért, hogy közben nevén nevezzük a bűnt, és segítünk megszabadulni tőle. „Ne engedjük ősi értékeink szabadság, emberi jogok, nyitottság mögé bújtatott felbomlasztását, ne hajoljunk meg a világi elvárások nyomása alatt, és vessük ki magunk közül a korszellem békepapjait” – fogalmazott Magyar Levente.