Egyéb

15 éves a PRÚSZ – Adventi vacsora a MEÖT-székházban

A Karácsony ünnepét megelőző négy adventi hét az egyházi esztendő kezdő hónapja. Ez az időszak Urunk érkezésére történő várakozás jegyében telik, de egyidejűleg a polgári időszámítás szerinti évzáró hónap is, mely egyidejűleg okot ad és lehetőséget nyújt az összegzésre, a számvetésre. Az utóbbi években szinte valamennyi munkahely adventi együttlétre, vacsorára hívja alkalmazottait. A Protestáns Újságírók Szövetsége a szó szoros értelmében senkinek sem munkahelye, de a mintegy kétszáz fős tagság számára értékes szakmai közösséget jelent.

Dr. Kádár Zsolt

December 10-én este 6-kor néhány tucat PRÚSZ-tag gyűlt össze a MEÖT-székház kápolnájának előterében a számvetés és a várakozás jegyében. Az est hivatalos programja beszélgetésekkel, így némi késéssel indult, hiszen a jelen lévő tagság nagy része év közben ritkán találkozik személyesen, bár a közgyűlés és a hagyományos médiaműhely ez évben is alkalmat nyújtott erre. Ez az évzáró rendezvény azonban különleges volt, hiszen a mögöttünk hagyott esztendőben nemcsak vezetőség váltás történt, hanem az egyesület fennállásának 15. éve is lezárult.

Az egyesület rendezvényei hagyományosan igei bevezetéssel indulnak. Dr. Kádár Zsolt református lelkész-újságíró adventi gondolatai Máté evangéliuma 2 fejezetének első két verse alapján szóltak a részvevőkhöz. A hallgatóság átélhette a napkeleti bölcsek szavait: „Mert láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt.”

Az áhítatot követően Nagy Katalin vette át a rendezvény levezető elnöki feladatait, s egymás után szólította az elmúlt 15 egyesületi évben kulcsszerepet játszó személyeket a pódiumra.

Nagy Katalin elnök

Novotny Zoltán alapító és tiszteletbeli elnök gondolataiban az egyesület indításának körülményeiről, a szervezet munkaterületeinek kialakításáról szólt, melyek kiállták az idők próbáját, hiszen máig is ezek határozzák meg az egyesület tevékenységi kereteit, majd felidézte az elmúlt évek alkalmait, ezek közreműködőit és helyszíneit.

Novotny Zoltán

Prof. Fabiny Tamás Rát Mátyás-díjas tagtársként a protestáns újságírás feladatairól és sajátosságairól tartott előadást. A reformáció korából vett példákkal érvelt amellett, hogy a protestáns újságírás alapvető terepe a nyilvánosság. Emellett a reformátorok nyitottsága arra kötelezi a mai utódokat, hogy bátran éljenek az új kommunikációs technikákkal, de ne tévesszék szem elől, hogy mindezeket az evangélium gondolatainak hiteles terjesztése érdekében kell felhasználni. A jelenkori protestáns újságírás feladata a reformáció kora óta változatlan: hitelesség a híradásban, a közösség tanítása és átformálása, az örömhír terjesztése és az embertársak megbékítése, mindez idegen szavakkal:  információ – edukáció – rekreáció – proklamáció – rekonciliáció.

Prof. Fabiny Tamás

Ezt követően a Rát Mátyás-díjjal kitüntetett személyek kaptak lehetőséget arra, hogy egy-egy rövid versüket, írásukat mutassák be a részvevőknek. A díjazottak közül többen – magas koruk, illetve halálozásuk miatt – nem tudtak személyesen jelen lenni, így nevük, valamint üzenetük, rövid írásuk felolvasásával emlékeztek meg róluk a jelenlévők.

Az est hivatalos részének lezárását követően késő estébe nyúló tartalmas beszélgetésekkel zárult a gazdag programmal indított, hagyományos PRÚSZ adventi vacsora.

Dr. Zsugyel János