Események

Egy est – két meghívott

Olyan meghívottakkal nyitotta klubest-sorozatát a Protestáns Újságírók Szövetsége (Prúsz), akik a média és a hírszerzés világában szerzett tapasztalataikkal felvértezve jelenlegi pozícióikban a teremtettségből fakadó normalitásért és a rendért küzdenek. Földi-Kovács Andrea televíziós szerkesztő-riportert, az Axioma Központ igazgatóját és Földi László titkosszolgálati szakértőt, a Védett Társadalom Alapítvány elnökét Volf-Nagy Tünde, a Prúsz tavaly októberben megválasztott elnöke kérdezte. A március 6-án a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa székházában megtartott alkalmat Biztonság a családban, biztonság a világban címmel hirdették meg.

„Igaz lehet-e napjainkra az a megállapítás, hogy a semlegesség inkább cinkosság, mint politikai korrektség?” – ezzel a felütéssel fordult a vendégekhez Volf-Nagy Tünde Prúsz-elnök. Földi-Kovács Andrea szerint nem azzal van a gond, hogy ma ne tudnánk különbséget tenni jó és rossz között, sokkal inkább az okoz nehézséget, hogy a jó mellett dönteni kihívás, és elköteleződést kíván. Földi László azt húzta alá, hogy rend és biztonság nélkül a demokratikus társadalmak nem működnek, de ezeknek nem ideológiai alapon kell állniuk, hanem a normalitásból kell fakadniuk, ehhez pedig identitásunkban vissza kell térni a kereszténység alapértékeihez.

Élet vs. halál

Mivel Franciaország – mint ahogy arra a moderátor is rámutatott – pont a klubestet megelőző napokban rögzítette alkotmányában az abortuszhoz való jogot, kézenfekvő volt, hogy ezen hír kommentálásával folytatódjon a beszélgetés. „A francia állam ezzel különbséget tesz a már megszületett és a még nem megszületett emberek között – mutatott rá Földi-Kovács Andrea. – Az élethez való alapvető emberi jogot nem biztosítja a magzati korban lévő embereknek, és így a halál mellé áll. Egy életellenes dolgot foglal jogszabályba, amellyel végső soron azt üzeni: ölni jó.” Kiemelte azt is: a világon a legtöbb haláleset abortusz miatt következik be, így tulajdonképpen tömeggyilkosság fölött hunyunk szemet. „Eufemizmus és a valóság elmismásolása önrendelkezési jogról beszélni, és a gyilkosságot kisműtétnek nevezni.”

Honvédelem – másként

Egy másik aktuális hír – tudniillik, hogy az orosz titkosszolgálat lehallgatta a német légierő vezetőinek beszélgetését, amelyben egy lehetséges támadási tervet latolgattak – kapcsán Földi László nem elsősorban a hírszerzés mibenlétéről beszélt, hanem arra hívta fel a figyelmet, „miért is fáj a Nyugatnak Oroszország”? Mint mondta: ennek oka valójában az, hogy míg Nyugat-Európa az érzékenyítés terepe, játéktere, addig Oroszországban továbbra is erős és aktív a kereszténység. Később arról is szólt: az orosz gazdaság nem alkalmas arra, hogy az ország a jelenleginél kiterjedtebb háborút folytasson, ráadásul – tette fel, de hagyta megválaszolatlanul a kérdést – milyen előnye származna egy legyőzött Európából?

Földi László, mint elmondta, nem hisz a nagy háborúban, annál inkább a nemzeti létformában, lévén „a saját érdekeinket rajtunk kívül senki más nem fogja képviselni”. Fontosnak tartaná a határok megtartását, mert „úgy tudjuk megvédeni az országot, ha csak azt engedjük be, akit akarunk”. A kötelező sorkatona szolgálat visszaállítására viszont nem elsősorban a szó elsődleges értelmében vett honvédelem miatt lenne szükség, hanem azért, mert ez „a normalitás irányába lökné vissza a társadalmat”. A kiképzés ugyanis anno „embert faragott” belőlük, és ma is „a férfi férfivá nevelésének” lehetne a terepe.

Igazság, szeretet

Az Axióma Kulturális Alapítvány – mint ahogy azt Földi-Kovács Andrea elmondta – közösségi média projektként indult négy éve abból a célból, hogy a keresztény értékeket közvetítse korszerű médiaeszközökkel. Mostanra egy keresztény agytrösztté fejlődött, és nemcsak médiatartalmakat készít, hanem kutatásokat végez és képzéseket is szervez. Ő maga két éve csatlakozott a csapathoz.

„A keresztény társadalmi aktivitást szeretnénk erősíteni. A missziói parancson túl társadalmi feladataink is vannak, erről gyakran megfeledkezünk. Azokban a témákban, amikben mi fellépünk, sokszor szemérmesek vagyunk, pedig ki kell állnunk. Állást kell foglalnunk konkrét kérdésekben, nem húzódhatnunk hátra és vonhatjuk ki magunkat ez alól.”

Három területet jelöltek meg: az internetes pornográfia elleni küzdelmet, az életvédelmet és a keresztény szexuáletika melletti kiállást. „A keresztény közösségek is érintettek, és fertőzöttek ezekben a kérdésekben. Önkritikát kell gyakorolnunk és önvizsgálatot kell tartanunk.”

Mint mondta, ezekben a kérdésekben jellemzően két szélsőséges álláspont van jelen: az empátia nélküli hibáztatás, kioktatás és „az úgy szeretlek, ahogy vagy” attitűd. „A mi rendezőelvünk: Isten felé törekszünk, és az ő igazságát és szeretetét képviseljük. Olyan társadalmi hazugságok ellen küzdünk, mint hogy nőből lehet férfi, és férfiből lehet nő. A teremtett világ soha nincs konfliktusban a Teremtővel, a természettudományos érvek és istenérvek nem mondanak ellent egymásnak. Ezt akarjuk megmutatni, emellett pedig azt az örömhírt közvetíteni: mindenkinek van gyógyulás, mindenkinek van kegyelem.”

Az est során Földi-Kovács Andrea korábbi televíziós műsorvezetői karrierjét nem hozta szóba, csak a hozzászólások során egy kérdésbe csomagolva történt utalás arra, mit hagyott maga mögött, amikor az Axiómához csatlakozott. Válaszában – mintegy bizonyságtételként – Földi-Kovács Andrea arról szólt, saját életében egy apró finomhangolás nem lett volna elégséges ahhoz, hogy (újra) Krisztus útján járjon. Egy teljes megújulás történt vele, és erre az egyetlen helyes válasz „az engedelmesség és alázat lehetett”, és az, hogy Isten irgalmát ragyogtassa fel mások számára is. „Nekem Jézus azt mondta, soha nem vegyem le a tekintetem őróla.”    Vitális Judit