Események

Beszámoló a Fake-News-konferenciáról

A Protestáns Újságírók Szövetsége kezdeményezésére a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Károli Gáspár Református Egyetem együttműködésével 2022.október 25-én 10 órától zajlott A FAKE NEWS HATALMA AVAGY MIÉRT HISZÜNK EL MINDENT? című konferencia a Károli Gáspár Református Egyetem Szivar termében ( Budapest VIII. Múzeum u.17. Csekonics palota).

Közel 50 résztvevő regisztrált a konferencia kezdetén: a PRÚSZ újságíró tagjai, vendégek, médiamunkások és érdeklődő laikusok. Az egyetem egyik diákja azért jött el, mert éppen ebből a témából írja a diplomamunkáját.

A konferenciát Dr. Trócsányi László a Károli Gáspár Egyetem rektora nyitotta meg, aki megosztotta velünk személyes történeteit is arról, hogyan találkozott párizsi nagykövetként a Magyarországot is érintő álhírrel. Dr. Veszelszki Ágnes nyelvész, újmédia-kutató az előadásában a fake-news sajátosságait, illetve az álhírek terjedésének társadalomlélektani hátteréről beszélt.

Dr. Papp János Tamás Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jogásza az előadásában arra kereste a választ, hogy a jog eszközeivel lehetséges-e megakadályozni a fake-news megszületését és terjesztését.

Dr. Szűts Zoltán média és digitális pedagógia-kutató az áltudományos hírek példáin keresztül mutatta be a jelenséget, amelynek káros következményeit részben a tudatos médiahasználat oktatásával lehet megelőzni.

Vigóczki Máté, Oroszország-szakértő, MCC-Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Intézetének munkatársa az orosz háborús álhírgyártás és terjesztés mechanizmusáról gyűjtött reveláns tapasztatait osztotta meg a hallgatósággal.

Az előadásokat követő kerekasztal beszélgetésben Fekete Zsuzsa, a Reformátusok Lapja főszerkesztője, Stumpf András a Válasz Online munkatársa és Nagy Katalin, a PRÚSZ elnöke – többek között – arról is elmondta véleményét, hogy az újságírók milyen szakmai elvek mentén kerülhetik el a fake-news veszélyeit.

A fotókat Bankó József készítette