Alkotások / Egyéb

Film készült Pógyor István mártírsorsáról

Pógyor István, az elfelejtett református hős – dokumentumfilm a hetven éve letartóztatott ifjúsági vezetőről

Diákfilmszemle

 

 

 

 

 

 

 

Antináci és antikommunista ellenálló; a két háború között népszerű diákszervezet, a Keresztyén Ifjúsági Egyesület (KIE) nemzeti titkára; Európai Uniót tervező, széles látókörű magyar hazafi – de mindenekelőtt mély hitű református ember. Pógyor Istvánt hetven évvel ezelőtt, 1951. június 7-én tartóztatta le az Államvédelmi Hatóság, majd hamis vádak alapján hosszú börtönbüntetésre ítélték. Soha többet nem szabadult, a bántalmazások következtében 1953-ben rabságban halt meg.

A rá emlékező, „ti élni fogtok.” Pógyor István mártírhalála című dokumentumfilm dramatizált jeleneteiben a főhőst Trill Zsolt, a Nemzeti Színház színésze játssza, aki a KIE egykori nemzeti titkárához hasonlóan a kárpátaljai Sárosoroszi szülötte. Így a film nemcsak egy tragikus, ám mégis felemelő életút, hanem a Pógyor Istvánt útjára bocsájtó közösség előtti főhajtás is egyben.

A filmben az események összefüggéseit és Pógyor István életét Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke, a korszak kutatója segít megérteni.

A „ti élni fogtok. forgatókönyvíró-rendezője Ablonczy Bálint, a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) Reformáció Öröksége Műhely vezetője, illetve Novák Tamás, több történelmi témájú dokumentumfilm (többek között a Biszku Béláról szóló Bűn és büntetlenség, illetve a Rajk-pert feldolgozó Cinema Inferno) alkotója.

A film június 7-étől, Pógyor István letartóztatásának évfordulójától szabadon elérhető a KRE YouTube-csatornáján: https://www.youtube.com/user/karoligasparegyetem

 A KRE Egyház és Társadalom Kutatóintézetén belül működő Reformáció Öröksége Műhely küldetése a református múlt megismertetése. A Műhely egyháztörténeti konferenciákat szervez, kiadványokat jelentet meg és podcast-sorozat mellett  dokumentumfilmeket is készít; a békediktátum 100. évfordulóján, tavaly június 4-én mutatta be a Reformátusok és Trianon című alkotást. A Reformáció Öröksége Műhely tevékenységéről az alábbi linken tájékozódhat: http://www.kre.hu/portal/index.php/kutatas/egyhaz-es-tarsadalom-kutatointezet/reformacio-oroksege-muhely.html