Egyéb

Járvány és Biblia

Influenza epidemic in United States. St. Louis, Missouri, Red Cross Motor Corps on duty, October 1918. (National Archives)

Marosi Nagy Lajos tagtársunk írása:

Úgy tűnik, túl vagyunk a nehezén. A pandémia megjelenésekor sokan latolgatták, vajon a bezártság és a valós fenyegetettség napjaiban az emberek újragondolják-e az életüket és belátva Istentől elfordult helyzetüket Istenhez közelednek.

Nemrég egy történelmi feljegyzésre bukkantam. Novák Antal bibliaterjesztő és felesége, Ax Katalin az 1860-as években eredményesen terjesztette a Bibliát Magyarországon. Őróla írták a Brit és Külföldi Bibliatársulat évkönyvében az alábbi feljegyzést:

„Novák nem csak a családjában hosszú ideig eltartó betegséggel, hanem a körzetében dühöngő járvánnyal is meg kell, hogy küzdjön. A Mindenható ítélete nem múlt el hatástalanul. Megbízottunk tapasztalati véleménye szerint e súlyos megpróbáltatás nyomán, több helyen, mintha megalázkodtak volna az emberek. Személyes ismerősei közül, akik azelőtt nevetéssel elfordultak Isten igéjétől, most megvásárolják és elolvassák a Bibliát.” Novák Antal és felesége munkásságáról többek között ezt is feljegyzi a történelem: „ Az ínséges, járványoktól tizedelt, szerencsétlen nép körében eredményre vitte a Szentírás ismeretét egy barátságos, megnyerő modorú házaspár.”

Gyakran halljuk a véleményeket: A koronavírus után az életünk nem lesz ugyanolyan, mint előtte volt. Bárcsak ebben a megváltozott életvitelben benne lenne a Biblia életújító hatása is.