Díjak

Átadták a Magyarországi Evangélikus Egyház 2022. évi sajtódíjait

Interjút, riportot, portré- és dokumentumfilmet ismert el a Magyarországi Evangélikus Egyház Sajtóbizottsága a második alkalommal átnyújtott Bornemisza Péter-, illetve Írónád díjakkal. Az átadóünnepséget április 22-én tartották egyházunk budapesti székházának templomában. A világi és egyházi médiafelületeken 2021-ben közzétett alkotások az evangélikusság és az evangélikus egyház pozitív megítélését, népszerűsítését vagy missziós tevékenységét segítették elő.

A díjátadó résztvevőit Lovass Tibor, a sajtóbizottság elnöke köszöntötte. Az egyházi kommunikáció térfelén játszókat – Luther nyomán – arra biztatta, mindig jól gondolják át, mit akarnak közvetíteni az embereknek. Miután kitették a pontot egy anyag végére, kulcsolják össze a kezüket, majd olvassák át újra, amit leírtak, és az ezt követően véglegessé szerkesztett anyagokkal esélyük lehet megnyerni a meccset.

A világi felületeken megjelent, evangélikus vonatkozású anyagok versenyében Borbás Barnának a Válasz Online internetes portálon 2021. december 24-én megjelent, „Keresztény Európát szeretnénk? Kezdjük magunkon!” – Karácsonyi beszélgetés Fabiny Tamás evangélikus püspökkel című interjúja lett a Bornemisza Péter-díj győztese. Prőhle Gergely országos felügyelő a laudációjában kiemelte: Borbás Barna az interjú készítésekor figyelembe vette, hogy Fabiny Tamás püspök úgy főpásztor, hogy egyben tudós teológus is, és így a beszélgetés során „okos arányban” adott teret a lelkigondozói attitűdjének és az igemagyarázatnak. Az anyag nem sziruposan kegyes, hanem a karácsonyi történet natúr valóságát idézi meg; a szerző nem politizál, de rákérdez arra, ami az egyház feladata.

A kategória különdíját Erhardt Ágoston vehette át az Isten kezében című televíziós sorozatban Balogh Éva evangélikus lelkésznőről készített portréjáért. A film tavaly március 14-én került adásba, nem sokkal a lelkésznő halála előtt. A díjat átadva Lovass Tibor rámutatott, a riporter milyen érzékenyen kísérte az interjúalanyát a fájdalmas témák között.

Az Írónád díjat ezúttal Kézdi Beáta, az Evangélikus Információs Szolgálat, illetve az Evangélikus Élet főszerkesztője vehette át a magazin 2021. szeptember 19–26-i számában megjelent, Az Úr folyamatos iránymutatásával című riportjáért. A méltatásban Fabiny Tamás elnök-püspök kiemelte, hogy a szerző milyen érzékletes módon kalauzolja végig az olvasót Magyarország egyetlen és egyben evangélikus kézben lévő bőróraszíj-gyártó manufaktúrájában, és mutatja be egyúttal Rózsai Györgynek, a Tolna-Baranyai Evangélikus Egyházmegye felügyelőjének – a vállalkozás tulajdonosának – és feleségének a személyes élettörténetét is. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy az anyag nem „az emberiség nagy ügyeinek egyikét” karolja fel, hanem egy jó értelemben egyszerű és szerény témát feldolgozva mutatja meg, hogyan lehet a protestáns etika jegyében élni a mindennapokat.

A kategória különdíját Csermelyi József és Szikra Benedek kapta A Lutheránus Világszövetség budapesti nagygyűlése (1984) címmel az Evangélikus Országos Gyűjtemény YouTube-csatornájára 2021. augusztus 19-én feltöltött videóért.

A díjátadó ünnepségen a budapesti Rózsák terei Evangélikus Középiskolai Kollégium diákjai zenéltek: Gellért Dorka (hegedű), Porkoláb Janka (cselló) és Orsovai Hedvig (zongora) Johannes Brahms H-dúr triójának első tételét játszották, az esemény zárásaként pedig Havasi Kristóf és Magyari Timót előadásában Wilhelm Friedemann Bach Hat duó fuvolára című művének első és harmadik, szaxofonra átírt tételét hallhatta a közönség.

(Vitális Judit írása a lutheran.hu oldalról)