Győri András Timótheus Rát Mátyás-díjat kapott

2021. évben Győri András Timótheus operatőr kapta a Protestáns Újságírók Szövetsége által alapított Rát Mátyás-díjat, melyet a Reformáció ünnepe alkalmából rendezett gálaesten adtak át. Az eseményről a Magyarországi Evangélikus Egyház hírportálja így tudósított:

Az ünneplő közösséget Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke köszöntötte. Elsőként hálát adott, hogy a pandémia nehéz időszaka után az idén meg lehetett tartani az ünnepséget. Áhítatának alapjául az Október reformáció hónapja rendezvénysorozat központi igei mottóját, a Zsidókhoz írt levél 3. fejezetének 1. versét választotta: „…figyeljetek hitvallásunk apostolára és főpapjára, Jézusra…”

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az előadásában a reformáció nemzetközi és nemzeti hatásairól beszélt. Kiemelte: hinnünk, remélnünk, dolgoznunk kell akkor is, ha földi körülményeink kedvezőtlenek. A ránk szabott feladatot annak tudatában kell elvégeznünk, hogy egy felsőbb hatalom szolgálatában állunk. „Csak akkor lehetünk méltók Luther, Kálvin, az elmúlt évszázadokban a magyar nemzet fennmaradásáért munkálkodó protestáns államférfiak, végső soron pedig Krisztus örökségéhez, ha felvállaljuk és továbbvisszük küzdelmüket” – hangsúlyozta az evangélikus vallású, feleségével négy leánygyermeket nevelő államtitkár.

Mint mondta, nem elfogadónak, hanem szeretetteljesnek kell lennünk: úgy kell áldozatot hoznunk embertársainkért, hogy közben nevén nevezzük a bűnt, és segítünk megszabadulni tőle. „Ne engedjük ősi értékeink szabadság, emberi jogok, nyitottság mögé bújtatott felbomlasztását, ne hajoljunk meg a világi elvárások nyomása alatt, és vessük ki magunk közül a korszellem békepapjait” – fogalmazott Magyar Levente.

Az ünnepség keretében kollégánknak, az Evangélikus Információs Szolgálat operatőrének, Győri András Timótheusnak adták át a Protestáns Újságírók Szövetségének kitüntetését, a Rát Mátyás-díjat. Győri András Timótheus több évtizede szolgálja egyházunkat videófelvételek készítésével. A videók, hanganyagok utómunkáit, a vágást, a képek beszerkesztését, a zenék kiválasztását mind-mind elhivatottan, profin végzi.

A díj átvétele előtt otthoni stúdióját mutatta meg a jelenlévőknek egy bensőséges hangulatú videófelvételen, amelyen a rend, a profi eszközök, a szerteágazó munka kellékei is láthatók – nemkülönben Johann Sebastian Bach hatalmas portréja.

Kollégánk a díjátadáskor édesapját, Győri János evangélikus lelkészt, valamint testvérei közül Győri János Sámuelt és Győri Gábort említette meg, akik sokfajta szolgálatban helytálló életükkel példaképként szolgáltak számára.

Rát Mátyás evangélikus lelkész (1749–1810) volt az első magyar nyelvű hírlap, az 1780-tól Pozsonyban megjelent Magyar Hírmondó szerkesztője. A róla elnevezett díjat évente osztja ki a Prúsz. Mivel tavaly elmaradt a reformációi gála és a díjátadó, ebben az évben két publicistát is kitüntettek: a 2020. évi díjat posztumusz kapta meg a tavaly augusztusban elhunyt Szigeti Jenő adventista teológusprofesszor.

A hozzászólás lehetősége lezárva.